logo Infovek Cholín
Chémia > Vyu?ovanie > Látky vo výžive > Výživa > Elementy potravy > Vitamíny > Cholín

Cholín

  • vlastnosti a význam v organizme - bezfarebný prášok silne hydroskopickým. Jedna z mála látok, ktoré môžu prestupovať tzv. hematoencefalitickú bariéru (krv-mozog) chrániacu mozog pred dôsledkami denných zmien potravinového príjmu,vnika do mozgových buniek kde z neho vzniká zlúčenina podporujúca pamäťové schopnosti. Redukuje cholesterol, zlepšuje prenos nervových impulzov, podporuje pamäť, spánok, v pečeni uľahčuje detoxikáciu toxických látok a liekov.
  • zdroje - žĺtok, pečeň, srdce, zelená listová zelenina, obilné klíčky a kvasnice.
  • odporúčaná denná dávka - nie je stanovená.
  • avitaminóza - tuková degenerácia pečene, ochorenia obličiek, zlá znášanlivosť tuku, žlčové kamene, vysoká hladina cholesterolu,vysoký tlak.
  • poznámky - cholín treba vždy užívať s vitamínmi B, doplňovať Ca, lebo cholín zvyšuje hladinu fosforu. Veľké dávky ochudobňujú telo o B6.

© 1999-2004 Projekt INFOVEK
Posledná zmena: 13.12.2006